Obrir/tancar menú

Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

Cerca al web
 ESP | ENG | FRA
Intervals de nuvolositat amb pluja escasa22ºC-8ºC
Segueix-nos al Facebook Segueix-nos al Youtube Segueix-nos al Twitter Segueix-nos a Instagram
 
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònic
Sant Sadurní celebra el Dia del Refugiat amb moltes activitats, divendres 28 de juny a la tarda

Des de l’any 2000 es commemora el Dia del refugiat a nivell mundial el mes de juny, per retre homenatge a les persones refugiades i desplaçades arreu del món. L’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, a iniciativa del Consell municipal de Cooperació, s’hi adhereix per primer cop amb tota una sèrie d’actes previstos pel divendres 28 de juny, a partir de les 7 de la tarda, tot ’ocupanImatge inexistentt’ simbòlicament la plaça de l’Ajuntament amb tendes de campanya.

Des de la regidoria de Cooperació s’han programat activitats per a tot tipus de públic, des dels infants fins als més grans, que començaran a la 7 de la tarda amb ’Ocupem’ la plaça, acte simbòlic en què es convida a tothom a portar la seva tenda de campanya i plantar-la a la plaça per tal de simular un camp de refugiats. En aquest acte es durà a terme un taller d’estampació de mocadors amb pintura de dits, a càrrec de Mans Unides; s’explicarà contes per a infants amb la Kaissa, a partir del recurs educatiu “Jo em dic Brisa, i tu?” i infants i grans tindran ocasió de conèixer el testimoni d’una persona refugiada, El-Kaissa Ould-Braham, una professora d’amazig que viu a Catalunya que explicarà tant les causes de la seva fugida, com la seva experiència personal en l’acollida rebuda al nostre país. Els petits li podran fer preguntes i es simularà la gravació d’un programa de TV. L’activitat l’organitza ACNUR Catalunya.

A partir de les 8 del vespre hi haurà xerrades de testimonis refugiats, pel fet de ser LGTB; refugiats de Colòmbia víctimes de violència de gènere i tibetans a l’exili, a càrrec d’Acathi, Amnistia Internacional Alt Penedès i Suport Tibet.

I en acabar, a dos quarts de 10, hi haurà Sopar de carmanyola, Cine-fòrum amb ’Sin miedo a salir del armario’, ’Ser refugiat/da a Barcelona’ i ’Diverdiferencias’ i a les 11 de la nit, Actuació musical amb el grup Lluna d’Asfalt. Música i compromís.

Durant tota la tarda-vespre hi haurà a la plaça l’exposició ’Infància colombiana refugiada a l’Equador’ i una una tenda sanitària on qui ho desitgi es podrà prendre la pressió arterial.

Un drama mundial
 

Segons les últimes dades disponibles -estadístiques generals de l’ACNUR- actualment al món hi ha més de 45 milions de persones desplaçades per la força, un 6,3% més que l’any passat. Les causes sónmoltes i diverses: la persecució per motius de raça, religió, nacionalitat, opinió política, gènere o orientació sexual i/o per pertinença a un determinat grup social.
Els països en vies de desenvolupament acullen quatre cinquenes parts dels refugiats que hi ha al món. Només 251.000 d’aquests van ser repatriats voluntàriament durant el 2009, la xifra més baixa des de 1990; per contra, més de 2,2 milions de desplaçats interns van poder retornar durant aquest mateix any, la xifra més alta en la última dècada.

Segons estimacions de l’ACNUR, més de la meitat dels refugiats viuen en zones urbanes i menys d’un terç viuen a camps de refugiats; tot i així, 6 de cada 10 refugiats de l’Àfrica Subsahariana viuen en camps de refugiats.

Dones i nenes representen el 49% dels refugiats, sol•licitants d’asil, desplaçats interns i retornats; el 41% dels refugiats i sol•licitants d’asil són menors de 18 anys.
 

A tot el món es commemora el Dia mundial de la persona refugiada el dia 20 de juny.
 

Pujar al principi de la pàgina